ל״ג בעומר בראי הקבלה והשמאניזם היהודי

ל״ג בעומר בראי הקבלה והשמאניזם היהודי

ל"ג בעומר, היום השלושים ושלושה בספירת העומר, מהווה צומת משמעותי במסע הרוחני שבין חג הפסח לחג השבועות. בתפיסת השמאניזם היהודי והקבלה, יום זה אינו רק ציון היסטורי או מנהג עממי, אלא הזדמנות לחוות התעלות רוחנית והתעוררות של האש הפנימית הטמונה בכל אחד מאיתנו.

האש המקודשת כמקור טרנספורמציה

האש במסורת השמאנית היהודית מסמלת את כוח הטרנספורמציה והזיכוך. מדורות ל"ג בעומר אינן רק מנהג , אלא ביטוי חיצוני לתהליך פנימי של טיהור והתחדשות. בקבלה, האש מייצגת את ספירת הגבורה – כוח הדין והגבול, אך בל"ג בעומר היא מתממשקת עם ספירת ההוד, המסמלת הכרה, קבלה והודיה.

על פי תורת הקבלה, ל"ג בעומר חל בדיוק בספירת "הוד שבהוד" – העמקה והתגלות של ספירת ההוד. ההוד מסמל את היכולת להכיר בגדולת הבריאה, לקבל את המציאות ולהודות עליה. זהו יסוד ההשתאות וההתפעלות, המאפשר לנו לראות את האור האלוהי גם במקומות החשוכים ביותר.

בשמאניזם היהודי, האש משמשת כמתווך בין העולמות – היא הופכת את החומרי לרוחני, את הגשמי לאתרי. הישיבה סביב המדורה בל"ג בעומר מאפשרת לנו להתחבר למרחב הביניים הזה ולחוות את הטרנספורמציה.

רבי שמעון בר יוחאי – המורה הרוחני והמרפא

דמותו של רבי שמעון בר יוחאי (רשב"י) מגלמת את ארכיטיפ השמאן היהודי – המורה הרוחני שנע בין העולמות. שהייתו במערה במשך שלוש-עשרה שנים מקבילה לתהליך החניכה השמאני הקלאסי של התבודדות והתמרה. כשיצא מהמערה, הביא עמו את סודות הזוהר , חכמה מיסטית המאירה את הבריאה באור חדש.

הזוהר מספר כי רשב"י היה היחיד בדורו שקיבל רשות לגלות את סודות תורת הנסתר. המערה שבה הסתתר עם בנו רבי אלעזר הפכה למעין מרחב בין-ממדי, בו התעלו מעל זמן ומקום. מדרשי הקבלה מספרים שהם ניזונו מעץ חרובים ומעיין מים שנבראו עבורם בדרך נס, סמל לחיבור הישיר עם שפע הבריאה מעבר לעולם החומר.

מסופר כי ביום פטירתו, ל"ג בעומר, גילה רשב"י את הסודות העמוקים ביותר של הקבלה, וביתו התמלא באור עד שלא יכלו תלמידיו להביט בו. זוהי מטפורה שמאנית לשיא ההתעלות הרוחנית, הרגע בו המחיצה בין העולמות נפרצת והאור האלוהי מתגלה במלואו.

ל"ג בעומר במעגל השנה והחיים

לפי הקבלה, ספירת העומר היא תהליך של זיכוך וטיהור, מעבר הדרגתי מהחירות הפיזית של פסח אל החירות הרוחנית של שבועות. ל"ג בעומר מסמן את נקודת המפנה במסע זה , את הרגע שבו האור מתחיל לגבור על החושך, מעבר מתקופת אבל והגבלה לתקופה של שמחה והתרחבות.

ספירת העומר היא תהליך של תיקון שבע המידות (חסד, גבורה, תפארת, נצח, הוד, יסוד ומלכות), כאשר כל שבוע מתמקד בספירה אחת וכל יום בתוכו מתקן היבט אחר של אותה ספירה. ל"ג בעומר חל בשבוע החמישי המוקדש לספירת ההוד, וביום החמישי של שבוע זה, הוד שבהוד.

לפי האר"י הקדוש, ביום זה פסקה מגפת תלמידי רבי עקיבא, משום שנשלם התיקון בספירות. דווקא בספירת ההוד, המסמלת הכנעה וקבלה, נמצאת נקודת המפנה, כאשר אנו מקבלים באמת את מגבלותינו האנושיות ומכירים בגדולת הבריאה, נפתח בפנינו שער לשמחה אמיתית.

בראייה השמאנית, זהו מועד המסמל את המעבר מהמוות ללידה מחדש, מהירידה לעלייה. כמו בכל תהליך שמאני של ריפוי, ישנה נקודה שבה מתרחש מפנה, מרגע של משבר וקושי מתחילה הצמיחה וההתחדשות. ל"ג בעומר הוא בדיוק הנקודה הזו במעגל השנה היהודי.

חיבור לטבע ולקהילה

היציאה אל הטבע והדלקת המדורות בל"ג בעומר משקפת עיקרון מרכזי בשמאניזם היהודי – החיבור מחדש לאדמה, ליסודות, ולמחזוריות הטבע. דווקא בעונת האביב המתקדמת, כאשר הטבע במלוא פריחתו, אנו מתחברים לכוחות החיים והצמיחה.

קבלה רואה בטבע השתקפות של העולמות העליונים, ואת עונות השנה כביטוי למחזוריות האנרגיה האלוהית בעולם. האביב מסמל את התעוררות כוחות החיים, את ספירת התפארת המאזנת בין חסד וגבורה. היציאה לטבע בל"ג בעומר היא חיבור ישיר לתפארת זו, לאיזון והרמוניה המתגלים בעולם הטבעי.

ישיבה במעגל סביב המדורה יוצרת מרחב מקודש, המקובלים ראו במבנה המעגלי ביטוי לאחדות הבריאה ולריבוי הפנים של האלוהות. הזוהר מדבר על "עיגולים ויושר" – שני מבנים יסודיים של הקוסמוס. הישיבה במעגל סביב המדורה משחזרת את מבנה ה"עיגולים", האור האינסופי המקיף את כל המציאות. כל אדם במעגל הוא נקודה ייחודית באותו מעגל אינסופי, שווה במרחקו מהמרכז, הוא האש המסמלת את נוכחות האלוהות.

סמליות הקשת והחץ

משחק הקשת והחץ המסורתי בל"ג בעומר נושא משמעות עמוקה בשמאניזם היהודי. הקשת מסמלת את היכולת לכוון את הכוונה הפנימית שלנו, והחץ מייצג את התפילה הנשלחת למרחקים, אל מעבר למגבלות החומר.

בקבלה, הקשת (קש"ת) היא גם ראשי תיבות של "קדושה, שכינה, תפארת" שלושה היבטים של הנוכחות האלוהית בעולם. מדרשי האר"י מלמדים שירי החץ מסמל את בירור ניצוצות הקדושה והעלאתם חזרה למקורם. כל חץ הינו כמו ניצוץ אלוהי השואף לשוב למקורו, תנועה של "רצוא ושוב", של התעלות ושיבה אל האינסוף.

לפי המדרש, בימי רשב"י לא נראתה הקשת בשמיים, סימן לכך שזכות הצדיק הגנה על העולם. הקשת מסמלת את הברית בין האדם לבריאה, את החיבור בין שמיים וארץ. בעבודה השמאנית, אנו מבקשים לחדש ברית זו, לאזן מחדש את היחסים שלנו עם העולם.

התעוררות האש הפנימית

המשמעות העמוקה ביותר של ל"ג בעומר בשמאניזם היהודי היא התעוררות האש הפנימית, הניצוץ האלוהי הטמון בכל אדם. כשם שרשב"י הביא את אור הזוהר לעולם, כך כל אחד מאיתנו יכול לגלות את האור הפנימי שלו ולהאיר את סביבתו.

בתורת הקבלה, כל אדם נושא בתוכו "ניצוץ אלוהי", חלק מהאור האינסופי שהתלבש בגוף חומרי. האר"י מלמד על "ניצוצות הקדושה" שהתפזרו בעולם בעת "שבירת הכלים", משבר קוסמי קדום שאירע בעת הבריאה. תפקידנו בעולם הוא לאסוף ולתקן את אותם ניצוצות, להעלותם חזרה למקורם.

ל"ג בעומר, על פי הקבלה, הוא זמן המאפשר את התעוררות הניצוץ הפנימי. החיבור בין הוד שבהוד (הכרה והשתאות עמוקה) לבין האש החיצונית, יוצר תנאים אידיאליים להתגלות הניצוץ האלוהי בתוכנו.

האש אינה רק מקור חום ואנרגיה, אלא גם מקור תובנה והארה. בל"ג בעומר אנו מוזמנים להתבונן אל תוך הלהבות ולראות בהן את השתקפות האש הבוערת בליבנו, אש השאיפה לאמת, לאהבה ולצמיחה רוחנית.

בל"ג בעומר אנו לא רק זוכרים את העבר, אלא גם מדליקים את נר הנשמה שלנו ומאירים את הדרך קדימה. מי ייתן ואש הטרנספורמציה תבער בנו, תטהר את הנדרש טיהור, ותעורר בנו את הכוח לחיות ולשרת את הבריאה מתוך שמחה ואהבה.

תמר חנה
תמר חנה שמאנית עבריה, נדה בעולמות הרוח, מביאה רפואה, מעבירה טקסים שמאנים, מתמחה בלהוציא לאור, ובלהוריד לעולם המעשה את הכוונות והייעוד.
דברו איתי

השארת תגובה

יצירת קשר
שמאניזם עברי
מי אני

התחלתי הכי רחוק שאפשר מרוח, כבת למהנדס פולני, ה"וויב" בבית היה הכי לא "רוחני" שאפשר.

וכך צעדתי בדרך שנסללה (שלא לומר הוסללה) עבורי, קצינה בצבא, תואר ראשון ביחסים בין לאומיים באוניברסיטה העברית בירושלים, תואר שני במנהל עסקים בתל אביב…

אבל תמיד הצד ה"רך" והמרדני שבי מצא את הדרך, למרוד ואפילו לזעוק שהוא שם.

כדי להבין למה, ואיך יתכן שעדיין יש בי את ה"חור הזה בבטן" ואיך יתכן שאני עדיין לא ממש מרוצה כשבאמתחתי כל מה שרציתי (משפחה מקסימה, שני ילדים מהממים, קריירה, חברה, מנכל"ות כפולה, עבודה וחיים בחו"ל U NAME IT), התחלתי בחקירה.

החל מקורס אימון, דרך שנה לימודי פסיכולוגיה, שלושה חודשים לבד בהודו, לימודי רייקי, סדנאות מדיטציה אקטיבית של אושו, ריקוד, מדיטציה יומיומית, מנטרות.

וכשהכרתי את האור שהשתלשל אלינו בלבוש של מורי (ורבי) שמואל שאול, הכול התחבר לו. הפאזל הושלם.

שמאניזם עברי, אורות, תורת הקבלה, חיבור לטבע, ובינגו!

אז הנה אני, תמר חנה שמאנית עבריה, נדה בעולמות הרוח, מביאה רפואה, מעבירה טקסים שמאנים, מתמחה בלהוציא לאור, ובלהוריד לעולם המעשה את הכוונות והייעוד.

לומדת, חוקרת, אוהבת.

אהבתם.ן את המאמר ?

נשמח אם תצטרפו אלינו לרשימת התפוצה, ואחת לחודש נשלח לכם.ן מאמר בנושא אסטרטגיה, ניהול והעברה בין דורית.

למה אנחנו?

הצוות שלנו מורכב מיועצים וותיקים, כולם בעלי ניסיון מגוון בניהול בכיר בארץ ובעולם.
את כל הנסיון הזה בנוסף לעבודת צוות מעולה, אנחנו רותמים לטובת ההצלחה שלך, ומלווים אותך עד לתוצאות הרצויות.
יחד איתנו אין גבול ליכולות שלך.

הייחודיות שלנו
אולי יעניין אותך גם
שמאניזם
שמאניזם נשי

בעולם בו הקצב מואץ והמציאות משתנה ללא הרף, נשים רבות מחפשות חיבור עמוק יותר, חיבור לעצמן, לאדמה, לרוח ולמקורות העתיקים של החוכמה הנשית. השמאניזם הנשי מציע מרחב של ריפוי, צמיחה והתחדשות, המשלב בתוכו מסורות עתיקות עם תודעה מתחדשת המותאמת לאתגרי התקופה.

להמשך קריאה »
פסח, ל"ג בעומר ושבועות במבט קבלי-שמאני
פסח, ל"ג בעומר ושבועות במבט קבלי-שמאני

בתקופה המיוחדת שבין פסח לשבועות מתקיים מסע רוחני עמוק, שבו מתגלה תבנית קוסמית המחברת בין העולמות. מסע זה, המכונה "ספירת העומר", מהווה שער התעלות רוחנית המקביל למסעות שמאניים של טרנספורמציה והתחדשות. שלושת המועדים – פסח, ל"ג בעומר ושבועות – אינם רק ציוני דרך בלוח השנה, אלא מהווים תחנות מפתח במסע התודעה האנושית אל עבר גילוי האלוהי והבריאה.

להמשך קריאה »
מדיטציות שמאניות למתחילים
מדיטציות שמאניות למתחילים

בין שורשי העץ הקדום ולהבת האש המרצדת נמצאת הדרך אל הידיעה העמוקה – המסע השמאני שלך מתחיל כאן. שלום להולכים בדרך, בעולם של רעשים, מהירות וניתוק, הנשמה מחפשת את דרכה חזרה אל המקור. המדיטציות שלפניכם אינן רק תרגולים – הן שערים אל עבר ממדים נשכחים של תודעה, המחברים את הידע הקבלי עם החכמה השמאנית.

להמשך קריאה »
שמאניזם מדריך למתחילים
שמאניזם מדריך למתחילים

ברוכים הבאים לעולם השמאני! שמאניזם הוא מסע רוחני עמוק המשלב חיבור לטבע, לרוח ולנשמה. במדריך זה אפרט את הצעדים הראשונים המומלצים לאלו מבינכם המעוניינים להתחיל ולהיחשף לעולם הרוחני השמאני בו אני פועלת, עולם המבוסס על עקרונות השמאניזם העברי והקבלה, בשילוב עם המסורת האזורית המצרית.

להמשך קריאה »
השמניזם היהודי והקבלה
חג הפסח בראי השמאניזם היהודי והקבלה

השמאניזם היהודי, רואה בחג הפסח זמן של טרנספורמציה עמוקה, מועד בו הנשמה, כמו הטבע מתעוררים מחדש. כמו האדמה המתנערת מתרדמת החורף ומאפשרת לזרעים הטמונים בה לפרוץ ולגלות את הפוטנציאל הגלום בהם כך גם הנשמה, משתחררת מ"כבלי החורף" הפנימיים – הפחד, הכאב וההרגלים הישנים. בדיוק כמו שהאביב מביא עמו צמיחה והתחדשות, כך גם חג הפסח הינו הזדמנות נפלאה לשינוי תודעתי עמוק ולתחילתו של מסע של שחרור תודעתי וריפוי פנימי.

להמשך קריאה »
שמאניזם
שמאן פירוש

השמאניזם הנה אחת מהמסורות הרוחניות העתיקות בעולם. מקורה של הפרקטיקה השמאנית בתרבויות רבות, ביניהן עמים ילידיים בסיביר, אמריקה הדרומית והצפונית, אפריקה ועוד. אך למרות ריבוי המסורות – ישנה ליבה משותפת לכל המסורות השמאניות באשר הן: התפיסה כי העולם מחולק לממדים שונים (עולם עליון, תחתון ואמצעי), ושניתן לתקשר עם הטבע ועם ישויות באמצעות התודעה המורחבת, לצורכי ריפוי, נבואה וחיבור לעולמות שמעבר.

להמשך קריאה »
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן